Therapie voor ouderen

  1. Home
  2. Therapie
  3. Therapie voor ouderen

Ouder worden kan soms moeilijkheden met zich mee brengen of vragen oproepen. Zowel lichamelijke als emotionele of psychische problemen kunnen in de weg staan van het dagelijks functioneren en jezelf goed in je vel voelen. Therapie kan hierbij helpen.

Het verschil tussen normale ouderdomsverschijnselen en emotionele of psychische problemen is vaak een dunne lijn. Bij het ouder worden zijn er vaak veranderingen die zeer zwaar kunnen wegen. Een veranderend levensperspectief, pensionering, verlies van partner, familieleden of vrienden, vooroordelen van de omgeving over ouderen en de eenzaamheid die hierbij komt kijken bijvoorbeeld. Fysieke klachten kunnen het contact met de buitenwereld verminderen, je wordt minder mobiel, je geheugen laat je misschien in de steek. Je voelt je kwetsbaar, depressief en onzeker.

Er zijn veel oorzaken die je spanning kunnen geven zoals angst voor de dood, angst voor alleen zijn, angst voor de buitenwereld, levensvragen, zorgen rond je kinderen. Naast fysieke ouderdomsklachten heeft ook die spanning of stress invloed op je lichaam met slaapproblemen, stijfheid, pijn, hoofdpijn of rugpijn tot gevolg. En misschien zit je ook wel met vragen rond euthanasie, seksualiteit, dementie of andere vragen.

Ouderen kunnen binnen mijn praktijk terecht voor individuele gesprekstherapie, rouwverwerking of existentiële therapie.
De psychologische begeleiding kan doorgaan op de praktijk, bij je thuis of in het woonzorgcentrum waar je woont.

Menu